Comenius Çoklu Okul Ortaklığı Projesi

T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Merkezi Başkanlığı tarafından 23.000 Euro ile desteklenen "The Young Journalist (Genç Gazeteciler)” Comenius Çoklu Okul Ortaklığı Projemiz İtalya, Macaristan, Portekiz, Polonya ve Romanya ülkelerinin ortaklığıyla ve okulumuzun koordinatörlüğünde uygulanmaktadır. İki yıl boyunca devam edecek proje kapsamında, ülkeler arası ziyaretler gerçekleştirilecek olup çeşitli konularda çalışmalar yürütülecektir. Edebiyat, Avrupa vatandaşlığı, drama gibi birçok konu üzerinde yapılacak olan çalışmalar neticesinde, öğrenciler tarafından uluslararası bir gazete çıkartılacaktır.

Projemizin ilk hareketliliği 25-29 Kasım 2013 tarihleri arasında okulumuzda gerçekleştirilmiştir. İtalya, Macaristan, Portekiz, Polonya ve Romanya’dan gelen 13 öğretmen ve idareci misafirimizle birlikte projemizin içeriğine ve geleceğine yönelik toplantılar yapılmıştır. Bu proje toplantılarının dışında çeşitli sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunulmuş, Türk tarih ve kültürünü tanıtan çeşitli ziyaretler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle Atakum Belediye Başkanı Sayın Metin Burma’yı ziyaret eden konuklarımız, Samsun ve özellikle Atakum ile ilgili büyük beğenilerini dile getirmişlerdir. Daha sonra Yabancılar Pazarında  devam eden gezide, Türkiye ve Samsun ile ilgili çeşitli hediyelik ve hatıra eşyaları satın almışlar günün sonunda okulumuzda düzenlenen geleneksel Türk Gecesi ile konuklarımızın tam anlamı ile eşsiz bir gece yaşamışlardır. Küçük öğrencilerimizin dans gösterileri ile başlayan gecemiz, Olgunlaşma Enstitüsü’nden gelen değerli misafirlerimizin tarihten bu yana Türk kadınını simgeleyen kıyafetlerin sergilendiği bir defile ile devam etmiştir. Öğretmenlerimiz ve velilerimiz tarafından hazırlanan eşsiz yöresel yemeklerimizin konuklarımızın beğenisine sunulduğu akşam yemeği ile devam eden gecemiz, yöresel müzikler eşliğinde devam etmiştir. Müziğe eşlik eden konuklarımız daha sonra öğretmenlerimiz ile birlikte yöresel danslarımıza eşlik etmiş ve eğlenceli anlar yaşanmıştır. Ertesi gün Samsun’daki müzeleri ziyaret eden konuklarımız, özellikle Bandırma Vapuru’nu ziyaretleri sırasında tam anlamıyla büyülendiklerini ifade etmişler, gezi sırasında tarihsel bilgiler de alan konuklarımız, Samsun’un tarihine verdiği önem ve geçmişini sahiplenmesi konusunda oldukça etkilendiklerini dile getirmişlerdir. 27 Kasım Çarşamba günü Ferhat ile Şirin müzesi ile başlayan Amasya gezisi, Amasya’nın eşsiz güzelliği eşliğinde yenilen öğle yemeği ile devam etmiştir. Daha sonra ziyaret edilen Amasya’nın çeşitli müzelerinin ardından konuklarımız günün yorgunluğunu akşam yemeğinde balık yiyerek atmışlardır. Samsun’daki çeşitli müzeleri ziyaret  etmeye devam eden konuklarımız, daha sonra Ebru sanatı ile ilgili bir çalışmaya katılmış ve eşsiz anlar yaşamışlardır. Öncelikle “Ebru”nun nasıl yapıldığını gözlemleyen konuklarımız, daha sonra kendileri Ebru denemeleri yapmış ve eğlenceli dakikalar yaşamışlardır. Gecenin sonunda ise bir müzik gösterisine katılan yabancı konuklarımız, zaman zaman tempo tuttukları şarkılara, zaman zaman da dansları ile eşlik etmişlerdir. Cuma sabahı Çakırlar Korusunda gerçekleştirilen kahvaltının ardından ise konuklarımız, doğanın keyfini doyası çıkarmış ve Çakırlar Korusunda  uzun bir gezinti yapmışlardır. Gecenin sonunda gerçekleştirilen bir başka balık ziyafeti ile sona eren programın ardından, konuklarımız  eşsiz ve unutulmayacak bir hafta geçirdiklerini ifade etmiş ve bunu sağlayan Ezgim A.Ş Yönetim Kurulu üyelerine ve Okul Müdürümüz Sezen Kılınç’a sonsuz teşekkürlerini iletmişlerdir. Konuklarımız daha sonra bir sonraki projede İtalya’da tekrar bir araya gelmek üzere güzel anılarla Samsun’dan ayrılmışlardır.