Ezgililer Uzay Kampında...
UZAY KAMPI TÜRKİYE
ESBAŞ (Ege Serbest Bölge Kurucusu ve İşleticisi A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Kaya Tuncer, yakın dostu Apollo Mühendisi İsmail Akbay ile 1997 yılında Alabama’daki Uzay Kampını ziyaret ettikten sonra Türkiye’de de Uzay Kampı kurmak için planlar yapmaya başladılar.
Üç yıllık proje çalışmasını takiben Uzay Kampı Türkiye bir ESBAŞ girişimi olarak İzmir’de modern bir endüstri merkezi olan Ege Serbest Bölgesi’nde kuruldu. 12 Haziran 2000 tarihinde Amerikalı astronot Scott Carpenter ve Apollo Mühendisi İsmail Akbay’ın katıldığı ışık, ses ve simülatör gösterileri eşliğinde düzenlenen büyük bir törenle resmi açılışı yapılmıştır. Böylece Türkiye, ABD ve Kanada’dan sonra Uzay Kampı’na sahip üç ülkeden biri oldu.
Uzay Kampı Türkiye 07 – 15 yaş grubu gençlerin ileride iyi birer mühendis, bilim adamı, astronot ve eğitimci olabilmeleri için yeteneklerini geliştirerek, onları yarınlara şimdiden hazırlayabilmektedir. Öğrencilere uzay mekiğinde uçuş görevi eğitimi, astronotların yaptığı gibi simülasyon egzersizleri, bilgisayar dersleri ve sınıf içi tartışmaları sağlayarak gerçekçi bir uzay ortamı yaratılmaktadır. Programlarında astronotların ne gibi fiziksel, duygusal ve zihinsel özelliklere sahip olmaları gerektiği anlatılarak, öğrencilerin gelecekte ülkemizin uzay araştırmalarına katkı sağlamaları hedeflenmektedir. Uzay Kampı Türkiye’nin amaçlarının başında, Atatürk Türkiye’sinin gelişiminde hedeflenen “İstikbal Göklerdedir” felsefesi ve bu düşünce doğrultusunda Türk gençlerinin yetiştirilmesi gelmektedir. Uzay Kampı Türkiye, öğrencilerin fen ve uzay bilimlerine olan ilgilerini arttırmak ve onların bu dallarda daha yüksek başarılara doğru adım atmalarını sağlamak amacındadır. Uzay Kampı Türkiye, görselliğin de aktif olarak rol aldığı bir eğitim sisteminden yararlanarak, öğrencilere uzay bilimleri ve teknolojileri alanında beş duyusal eğitim vermektedir. Çeşitli eğitim araçları ve simülasyon çalışmaları ile katılımcılar, pozitif bilimlerin temelini oluşturan kavramları sadece görerek değil aynı anda yaşayarak da öğrenmektedirler.
Astronomi, uzay teknolojileri, uzay ve fen bilimleri alanında interaktif eğitim veren Uzay Kampı Türkiye, Katılımcıların ihtiyaç duydukları doğru, güvenilir ve doyurucu bilgiyi kamp süresi içinde eğlenceli bir atmosferde vermektedir. Uzay Kampında olan öğrenciler diğer eğitim kurumlarından farklı olarak iki önemli özellikle karşılaşmaktadırlar. Bunlardan birincisi konularında özelleşmiş olması ve bunun sonucunda olan profesyonellik ve ikincisi ise uygulamalı olan eğitimlerdir. Teorik olarak öğrenilen bilgilerin yerleşmesini sağlamak için her eğitimle ilgili uygulama gerçekleşmektedir. Derslerin ardından teleskopla gündüz Güneş, gece gezegenler, bulutsular, takım yıldızlarını gözlemleyerek astronomiyi öğreniyor, kendi roketlerini yaparak uzay teknolojileri hakkında edindiği bilgileri el becerileri ile birleştiriyor, bir astronot olmanın ne demek olduğunu, astronotların kullandıkları eğitim araçlarını kullanarak anlıyor ve Uzay Mekiği Discovery görevini takımı ile birlikte yaparak takım çalışmasının ne olduğunu, zorlukların birlikte nasıl aşılabileceğini yaşayarak öğreniyorlar. Böylece kampa katılan öğrenciler sadece heyecanlı ve eğlenceli zaman geçirmekle kalmayıp kendi kendine karar verme, sorumluluk alma, takım çalışması, problem çözme gibi önemli deneyimleri de yaşayarak birçok konuda kendilerini geliştirme şansına da sahip oluyorlar.
Bireysel yeteneklerini geliştirmek, özgüveni artırmak, uzay ve teknolojileri hakkında bilgi edinmek ve eğlenmek için bulunmaz bir fırsat olan Uzay Kampı Türkiye ülkemize ve dünya gençlerine hizmet vermektedir.