EZGİLİLER AFETİN İZLERİNİ SÜRDÜ

Ezgililer Eğitim Kurumları, Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında hazırlanan “Afet’in İzleri” projesine katıldı. 5. sınıflar Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler müfredatlarında yer alan doğal afetler konusunu yerinde gözlemlemek için projeye dahil olan Ezgililer Eğitim Kurumları öğrencileri, AFAD’ın uzman kadrosu tarafından verilen eğitimlerle Kavak, Ladik ve Havza ilçelerinde bulunan fay izi, heyelan, çığ patikası gibi doğal afet lokasyonlarında doğal afetlerin nedenlerini, ekonomiye ve toplumsal hayata etkilerini öğrendi ve aynı zamanda, öğrencilerimizde ilimizin afetselliği ile ilgili farkındalık oluşturuldu. Etkinlik kapsamında ilk bölümde, Ezgililer Eğitim Kurumları 5. sınıf öğrencilerimize Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi 19 Mayıs toplantı salonunda teknik bir sunum yapıldı. AFAD İl Müdürü Levent UÇARLI ve okulumuz arasında proje kapsamında protokol imzalandı. Etkinliğin saha çalışmalarında ise Kavak Mahmutlu Mahallesinde fay izi gözlemi yapılarak Kuzey Anadolu Fayı’nın ikincil fayı üzerinde meydana gelen jeolojik değişimler incelendi. Daha sonra Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi ve yerleşkede bulunan Hüseyin Avni Lifij Müzesi ziyaret edilerek müze sahasında öğrencilerimize yön bulma ve liderlik kabiliyetlerini sınayabilecekleri “Afet İzlerinin Peşinde” oyunu oynatıldı. Öğle yemeğinin ardından Ladik Gölü’nün oluşumu ve özelliklerinden bahsedilerek ilimizde kayıtlı çığ lokasyonlarından biri olan Ladik Çakırgümüş Mahallesi çığ patikası hakkında teknik bilgilendirme yapıldı. Etkinliğin son bölümde, Ladik Hamamayağı Mahallesi fay izi incelemesi yapılarak ana faya en yakın bölgede bulunan yüzeylerde gözlenen değişimler incelendi. Ayrıca Havza Ereli Mahallesi civarına da gidilerek Kuzey Anadolu Fayı’nın uzanım doğrultusundan ve lokal heyelanlardan bahsedildi. Son olarak Ladik Teberoğlu Mahallesi’nde bulunan ve aktivitesi devam eden heyelan incelenerek oluşum mekanizması ve alınabilecek önlemler hakkında bilgilendirme yapıldı. Projenin organizasyonunda ve gerçekleşmesinde büyük emekleri olan başta Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Levent UÇARLI’ya, proje yürütücüsü Jeofizik Yük. Müh. Aytek Ersan’a ve ekibine, Ezgililer Eğitim Kurumları Yönetim Kuruluna, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler zümrelerine teşekkür ederiz.