EZGİLİLER ÇANAKKALE’DE

Ezgililer Eğitim Kurumları 7. sınıf öğrencileri ve öğretmenlerinden oluşan kafile, Çanakkale tur düzenledi. Ezgililer Eğitim Kurumları Kampüsü’nün önünden hareket edilerek başlanan yolculuğa iftar saati nedeniyle Çakallı’da ara verildi. Yemek sonrası devam eden yolculuk, gece geç saatlere kadar süren sohbetlerle sürdü. 10.00 sularında Çanakkale’ye ulaşan kafile, kalacağı otelde açık büfe kahvaltıdan sonra Çanakkale gezisine başladı. Önce Asos’u gezen kafile, rehberin anlatımlarından Asos ve Çanakkale hakkında bilinmesi gereken birçok şeyi öğrendi. Bol bol fotoğraf çeken öğrenciler, yüzyıllar öncesinden kalan ören yerlerini gezerken meraklı bakışlarla rehberi dinlediler. Ayrıca Asos’un zirvesinden görülen deniz ve kıyı manzarası, Midilli, Bozcaada ve Gökçeada bütün kafileyi büyüledi. Ardından Truva için tekrar otobüslere binildi. Kısa bir yolculuktan sonra Truva’ya varan kafile, rehber eşliğinde zaman kaybetmeden ören yerlerini gezmeye başladı. Rehber anlatımıyla MÖ 4000’li yıllara kadar uzanan ören yerlerini dikkatle gezen öğrenciler, arkeolojik çalışmaların yüzyıllar öncesindeki yaşamı ve kalıntılarını nasıl ortaya çıkardığını yerinde gözlemlediler.

Gezinin ikinci gününde Çimenlik Kalesi’ni, Aynalı Çarşı’yı ve temsili Nusrat Mayın Gemisi’ni gezen kafile, arabalı feribotla Eceabat’a geçti. Deneyimli rehber sayesinde Çanakkale Zaferi’ni en ince ayrıntısına kadar öğrenen kafile, Çanakkale’nin geçmişi ve bununla bağlantılı birçok tarihi bilgiyi de öğrenmiş oldular. Eceabat’taki gezinti, tabyalarla başlarken Seyit Onbaşı Anıtı’nda çektirilen hatıra fotoğrafından sonra Şehitliklere ziyaretle devam etti. Şehitlik gezilirken rehberin de anlatımıyla duygusal anlar yaşanırken gözyaşlarına hâkim olamayan öğretmen ve öğrencilerin olduğu gözlendi. Çanakkale Zafer Anıtı’na da giden kafile, burada atalarıyla gurur duydu. Şehitlik ziyaretinden sonra yeni açılan temsili sağlık müzesi gezildi. Hemen ardından Anafartalar’a ve Mustafa Kemal Atatürk’ün göğsünden yaralandığı tepeyi ve gözetleme yerini gezen kafile, Mustafa Kemal’in ruhunu yaşadı. Burada herkes onun duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışırken bir yandan da tüm dünya tarafından kabul edilmiş ve kedisine büyük saygı duyulmuş böylesine bir lidere sahip oldukları için gurur duydular. Çanakkale gezisi burada son bulurken değerli anlatımları ve kafileye verdiği heyecan için rehbere teşekkür edildi. Rehberi bıraktıktan sonra dönüş yolculuğu başladı. Çanakkale gezisinin herkeste büyük etki bırakmasında emeği geçen tüm öğretmenlerimize, rehberlerimize, Yavuztura ve personellerine, gezi boyunca olgun davranışlarıyla öğretmenlerinden takdir gören öğrencilerimize teşekkür ederiz.